Høst er kurstid

07.11.2023

NCF region TeVeBu har satt opp flere kurs i høst for å utdanne flere vakter i forkant av sesongen 2024. GSK inviterer derfor til åpent klubbhus 7.november. Les mer....


25.oktober kl. 17.00 
Lenke til påmelding og informasjon om kurset: Kurskalender - sykling
Påmeldingsfrist: 25.10.2023

7.november kl. 17:00 - 20:00- Grenland sykleklubb's klubbhus 
Åpent klubbhus for for alle de som vil ta det digitale vaktkurset og få veiledning
Vi går igjennom e-læringskurset som gjelder for både løype- og stasjonærvaktkurset
Det eneste du trenger er å ta med egen pc
Påmeldingsfrist: 06.11.23 - påmelding her

21.november kl. 17.00 - Grenland sykleklubb's klubbhus
Lenke til påmelding og informasjon om kurset: Kurskalender - sykling
Påmeldingsfrist: 21.11.2023 - påmelding her

Før du kan ta del 2 av stasjonær vaktkurs du ha bestått del 1 av kurset.
Del 1 er ett e-læringskurs som du tar hjemme som e-læring.

Lenke til e-læringskurs, både løypevakt og stasjonær vakt del 1: https://ekurs.nif.no/course/index.php?categoryid=122 

Hvilke ritt trenger å utdanne vakter og hva regnes som sykkelritt?

Alle som skal ha en funksjon som vakt under ritt på vei må være godkjent på en av de tre nivåene som er beskrevet over. Et løypevaktkurs kan tas relativt raskt via e-læring, men utdanningen av stasjonære vakter og mobile vakter krever planlegging. NCF må melde inn nye kurs for stasjonære vakter til Statens vegvesen minimum tre uker før kurset. Les Statens Vegvesen sin beskrivelse av sykkelritt her.

  • Stasjonærvakter: Har samme reguleringsmyndighet som politiet. Kurset for stasjonære vakter er derfor mer omfattende enn løypevaktkurset. Kompetansebeviset er gyldig i fem år. Etter dette må kurset tas på nytt.
  • Løypevakter: Har ikke reguleringsmyndighet, men har informasjon og varsling av ryttere som hovedoppgave. Løypevakt er det enkleste nivået av våre vakter. Gyldighetstid på opplæring er fem år. Etter dette må kurset tas på nytt.

Hvilke vakter må ta vaktkurs?

Foruten politiet (i tjeneste) må ALLE vakter i sykkelritt etter 01.01.2018 ha opplæringen som er fastsatt etter forskrift om sykkelritt på veg.

Hvorfor må alle ta kurs?

Den nye forskriften har gitt sykkelsporten en særegen mulighet til å utdanne egne vakter som kan regulere trafikk på lik linje som politiet. Trafikkregulering er krevende, og det er derfor nødvendig med en grundig opplæring. Øvrige vaktfunksjoner på sykkelritt er også forbundet med risiko, og det er derfor innført et krav om at alle som skal ha vaktoppgaver minst skal ha gjennomført kurs for løypevakter. Kravene om kurs er definert i forskrift om sykkelritt på vei.

Trenger jeg løypevaktkurset for å bli stasjonærvakt?

Nei, stasjonære vakter trenger kun stasjonærvaktkurset. Del 1 av dette gjennomføres som e-læring, mens del 2 må gjennomføres på et oppsatt kurs i klasserom.